Освіта та коріння корупції

       Пройшло вже трохи часу, поки до мене прийшло осмислення ситуації в якій опинилась наша країна, а точніше розуміння причин, які її породили. Не так давно, освітяни відзначали День працівника освіти, або, як кажуть в народі, день вчителя. Так вийшло, що якраз наприкінці тижня, в мене було заняття в групі, в якої я є куратором. І тут сталась ситуація, яку мені не дуже хотілось озвучувати, але без цього не осягнути всього драматизму нашого з вами становища.
       Однак, ще трохи прєдісловія… Перед цим я вже місяць з хвостиком промивала мізки моїм студентам на рахунок того, що не можна давати хабарі, ніяких цукерок і т. д.  НЕ можна і все, передайте батькам, не можна, не треба. Хочете привітати, встаньте віршик розкажіть. Мені, особисто, це було би куди приємніше, особливо, якщо від щирого серця. 
        І тут мої дітлахи мені так «вничку» кажуть: Ярослава Петрівна, а якщо чесно, ну можна ми вам хоч щось, ну квіточки, ну це ж безобідно, ну що тут такого, цукерочки до того, ну це ж нормально… Точного формулюванн розмови я не памятаю, але ця фраза вїлась в мізки досі.
       Після цих слів мені поплахєло, причому дуже. Виявляється для наших підлітків, яким 14-15 років дати хабар, бо інакше це не назвеш, це нормально. Я сказала, що їх хороша поведінка, відсутність «зальотів» буде для мене найкращим подарунком. 
        Спілкуючись зі своїми студентами й іншими впродовж того передсвяткового часу, я дізналась багато цікавого. Виявляється в наших, чернівецьких школах, до сих пір скидуються класним керівничкам на всі свята, які трапляються: новий рік, день народження, день вчителя, 8 березня і т. д. При цьому подарунки варіювались від золотих прикрас до плазм. Ви уявіть собі вона замовила батькам конкретну модель телевізора собі на день народження. Ауууу, чому інквізицію відмінили? Їй Богу, я б таких палила привселюдно. 
         Реформи, реформи, всі говорять про політиків, держслужбовців, депутатів… а де їх такому вчать? В дитячому садочку, коли мама  пирносить виховательці коробку цукерок, щоб її дитя не ображали; в школі, коли носять хабарі за хороші оцінки; теж саме в університеті. І виправдовують, вони ж такі маленькі зарплаи отримують. Ось і виходить, що в систему освіти в нас працювати йдуть за хабарями, так само і медицина. Коли маленька внучка моєї сусідіки в селі каже, що хоче бути лікарем, бо в нього є карман, в який всі люди гроші просто так сують… В мене немає слів, плакати хочеться. Звинувачувати моїх студентів чи інших дітей, я вважаю безглуздо, це теж саме, що навчити їх підіймати папірчик з підлоги, а потім бити за це по руках. Діти народжуються чистими, всього хорошого і поганого вони вчаться в дорослих. 
          Цікаво одне, коли ви, хабарники, йшли вчитись на лікаря чи спеціальність, яка передбачає роботу вчителя чи викладача, ви не задумувались про те, що зарплата у вас буде не у шестизначних цифрах нараховуватись?  Хіба ви ніколи не чули що в школі зарплата для початку в 1,5 тис. грн. це за щастя? Хіба ви не чули, що ця робота не завжди з медом? Хіба ви не чули, що педагогом і лікарем треба бути від Бога, цю роботу потрібно любити? Хіба ви не чули, що різниця між лікарем і вчителем не велика, бо в одного ризик скалічити тіло а в іншого — душу?  Медики закладають основу здорової нації, а вчителі здорової психіки та інтелектуального розвитку.
          Але виходить, що в нашій країні сфера освіти — це всього лише спосіб збагатитись, сфера бізнесу. То відповідно такі ж і плоди. Виходить, що ці хто беруть вчать з малечку інших давати. Замкнене коло. Як можна перевиховати суспільство? З дітей починати. Батьків по руках бити, а дітей виховувати так як треба. Бо це не нормально. що діти сприймають можливість дати хабар, як щось саме собою нормальне, а не як підсудне діло. Хочете шоколадку чи квіточку, купіть собі дорогою додому й тіштесь, не такі вже й великі це гроші, щоб ризикувати своєю карєрою і майбутнім. 

П. С. мабуть, коли в мене будуть діти, то вчителі будуть шарахатись, чомусь сьогодні мені ця тема з голови не виходить. Продумувала різні ситуації, ось якби я опинилась в становищі матері, в якої вимагають гроші на плазму для вичтельки, мабуть, я би дала ці гроші.
Але перед цим роздобула би відеокамеру маленьку таку, причепила б її до одягу десь, зазняла би весь процес від… і до… і передала би матеріал знайомим журналістам, при чому не тільки місцевим. 
Ні, ну спочатку був варіант в міліцію з цим усім, але чомусь потім передумала, здається мені, що громадський осуд, розкрученої в соцмережах і телебаченні вчительки-хабарниці діє більше ніж правоохоронні органи.
Фууу яка я погана=) 

Не чекайте поки хтось візьметься за вашу вчительку, лікаря чи викладачку. Це те ж саме, що чекати Діда Мороза, який прийде і поскладає у вашій шафі всі шкарпетки, поки шукатиме червоненьку, щоб покласи в неї подарунок. 

10 коментарів

Галина Маслак
Одна справа — коли «подарунки» вимагають. Чи коли вітають зі святом, маючи на меті випросити потрібну оцінку. І зовсім інша — коли це щиро. Я людям, яких люблю, часто купую солодощі просто так. Чому ж не можу зробити це на свято вчителям, яких люблю?
Мені прикро, коли я хочу зробити приємно комусь, а від подарунку відмовляються. І це неввічливо як мінімум.
Ярослава Шеремета
нічого не маю проти щирих подарунків, коли вони доречні і коли вони добровільні. Але з цього все і починається, я маю на увазі конкретні сфери відносин. Це теж саме, що просто від щирого серця подарувати джипа прокурору. Є маса інших способів подарунку в межах легального законодавства. До того ж велике значення має форма відмови. В тій ситуації я подякувала і запропонувала іншу форму подяки — для інших викладачів намалювати газету з привітаннями, а для мене особисто подарунок від студентів найкращий — це відсутність у мене проблем чи неприємностей через їхню поведінку, їх повага, довіра, доброзичливість, інтерес до предмету, очі, які горять бажанням спілкуватись і вчитись. В нашій країна, на жаль, не зовсім розділяють сфери особистих і ділових відносин. А потім дивуємось чому в нас настільки високий рівень корупції. Все ж починається з невинних подаруночків у вигляді плазми=)
Мар
пані Галино, я 5 років тому закінчила школу і пардон по 100 грн скидатись на подарунок вчителю на день вчителя, як на мене перебір, при чому вчителька замовляла сама… натомусть в універі нам одного рау мало всім не поставили перездачі за 3 квітоски на екзамені… не можна, хочеш привітати, піди додому і привітай, чи звяжись якось… і у своїй роботі стільки всього знімали і чула від знайомих шо ой мама… тому не треба заступатись… тупе хабарництво будь-то квіточки чи цукерки, має бути покараним… чому в європі нема такої практики, а в Україні є, га? не чую… правильно, бо там за таке садять, або підмітаєш вулиці…
Галина Маслак
Випийте краще м'ятного чаю.
Мар
вам би теж не завадило))) і, порада на майбутнє, не лізьте, якщо не знаєте ситуації в тій чи іншій сфері і немаєте фактів апелювати і доводити свою правоту, бо виглядаєте тоді не в кращому світлі… або якщо вже так нетерпиться- то поїздіть Україною, поспілкуйтесь з батьками, студентами університетів і дізнаєтесь все самі… у нашій країні корупція в освіті неймовірна… і потрібно це все долати, бо так нам Європа не світить взагалі… тому не знаючи питання не потрібно загризатись…
Святослав Вишинський
Якби вчителям платили достойну зарплатню, то і питання подарунків до свят не стояло би. Менше романтизму: вчителям роблять подарунки не лише на знак вдячності, але й на знак співчуття і розуміння їхнього приниженого соціального становища. Основна проблема України — це не корупція, а бідність. З корупцією не можна боротись, коли державний працівник отримує зарплатню менше 100 USD на місяць.
Ярослава Шеремета
Шановні панове, основна думка публікації — корупція для нас стала чимось цілком зрозумілим і природнім, з цим потрібно щось робити, а не виправдовувати, в кожного своє поняття приниженого становища. Для мене особисто отакі подачки — це більше приниження, ніж бідність, бо з останнього я можу вийти, знайшовши підзаробіток на стороні. Я розумію, що говорити про гідність і честь легше, коли в тебе немає дітей. Але тут як на мене треба обирати пріоритети, або сродна праця і низька зарплата, або найманий працівник на калинці чи ще десь і зарплата значно більша. Вибір не справедливий, але такі реалії нашої країни. Знаю одне, якщо далі жаліти і співчувати плазмою на день народження краще не стане, це точно.
Галина Маслак
В нашій країна, на жаль, не зовсім розділяють сфери особистих і ділових відносин.
У нас, на жаль, якраз розділяють. Між викладачами і студентами така величезна дистанція, що ні про яке взаєморозуміння і людяність часто і мови бути не може. А от в США інакше. Коли викладачі запрошують студентів до себе в гості на вечірку — це особисті чи ділові відносини? Якщо студент при цьому принесе щось смачненьке (бо іде ж в гості), то це корупція? Якщо я випадково в кав'ярні зустріну викладача і пригощу його кавою, то це корупція? Якщо він пригостить мене вином, то це домагання?
Я не бачу нічого поганого в тому, щоб ставитися до людей як до людей. Незалежно від їхньої професії.
Ярослава Шеремета
Хм, порівняння не дуже доречне як на мене, там історично склалась така культура спілкування, лекцію про це читати довго. Наше суспільство доволі консервативне і нам до таких відносин ще рости і рости. Тим більше, що ще раз наголошую. Всі ми голосно волаємо в соцмережах що потрібно боротись з корупцією, що суди на чиновниками хабарниками показові і т д. А що кожен з нас робить для того щоб викорінити це зло, яке ми тавруємо? Це нормально, що мені платитимуть чи даруваимуть щось за оцінки чи за інші послуги, які я і так повинна виконувати добросовісно і чесно? Ми ще скоро не дійдемо до західної моделі віносин викладач-студент. Знаєте чому? Тому що там студент під запрошенням на каву від викладача розуміє можливість поспілкуватись з людиною розумнішою, як повагу до його особистості, а не як шанс подружитись з викладачем і на шару отримати оцінку по старій дружбі. Я не буду клеяти ярлики на всіх, але здебільшого воно так. Я багато разів пробувала налагодити такі відносини зі студентами, але вони не розуміють межі, яка прокладається в аудиторії та на вулиці окремо. Коли ти запитуєш як справи на вулиці, а перед тим поставив двійку за невивчене домашнє завдання, то отримуєш не зовсім адекватну відповідь, здебільшого. Тому подарунки чи інші подачки здебільшого сприймається як привід для хорошої оцінки, незаслуженої. Свідомі студенти з розумінням цих речей трапляються вкрай рідко. Чия це проблема: батьків? дитячого садочку? школи? вирішувати певне психологам, соціологам і т д. І знову повернусь до початку, в цій публікації я не таврую подарунки, а вкотре вказую, що для дітей. які будуватимуть нашу з вами державу, реформи не матимуть ніякого значення, якщо з їхньої свідомості не викорінти, що хабар у будь якому вигляді — це погано. І перед тим як розкидуватись теорією, перевірте її на практиці. Бо я теж колись була дуже розумна, поки не спробувала втілювати все те, про що мріяла на практиці. І виявилось що площини це зовсім різні.
Ярослава Шеремета
Давайте не будемо вже настільки заглиблюватись в речі, про які мова не йде. Я говорю про те що, не нормально скидуватись на плазму чи комплект золотих прикрас бідній вчительці на день народження. І це не тільки не повинні вимагати вчителі чи інші працівники будь якої держустанови, а й самі батьки пропонувати не повинні. Якщо я йду кудись з групою студентів і частина зупиняється біля гранд-кафе щоб купити латте, а якась дитина собі цього дозволити не може, але каже що не хоче, то я можу і хочу її пригостити. Ось це людяність. Чи коли студенти на перерві перекушуюь печивом, а викладач голодний як вовк і мусить чекати свого вікна чи кінця занять, і тут діти пригощають його, тоді це людяність, це вихованість. Але коли всі скидуються директорці на бенкет в ресторані і букет з 37 троянд висотою в метр, бо в неї день народження. Тоді вибачте мене, в нас зандто різні поняття про людяність.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте