Від демократії до ...... Чому так трапляється?

 

Демократия основана на идее, что власть в принципе опасна, и важно не давать возможности одному человеку или группе людей иметь слишком много власти и слишком долго.

Олдос Хаксли

Авторитарная система существует, потому что правительство политически сильнее оппозиции. Она заменяется, когда правительство становится слабее оппозиции. Поэтому для осуществления замены необходимо, чтобы оппозиция расшатала правительство и изменила баланс сил в свою пользу.

 Сэмюэл Хантингтон

 

В рамках вивчення дисципліни «Політологія» будемо зі студентами влаштовувати дебати. Тема проектів «Держава Україна». Студенти повинні з нуля придумати країну, починаючи від форми правління, закінчуючи плануванням внутрішньої та зовнішньої політики.

Як не дивно доволі часто чула бажання обрати саме жорсткі форми правління – авторитаризм, тоталітаризм тощо. Молодь вважає, що демократична ідея є надто слабкою, дає занадто багато свободи для політиків. Я не засуджую моїх студентів, вони проявили надзвичайну активність в цьому питанні та переживання, тим більше це їх думка, яка має право бути. Тим більше, що подібні міркування я мало не щодня чую і від інших оточуючих, при чому доволі часто. Якщо це повторюється настільки часто, то проблема вже не тільки в способі мислення, а й в реальній практичній стороні нашого розвитку.

Звичайно, так званий «совок» добряче впливає на це, легше скинути відповідальність за своє майбутнє на когось, ніж самому взяти в руки своє майбутнє і наполегливо працювати на його позитивний результат.

Але тут є й інша сторона, як на мене, сучасна українська політична еліта занадто відірвалась від реальності, тобто від народу. Це чимось нагадує ситуацію, коли пара молодих людей вже доволі довго зустрічається. І ось, вона, наївно сподіваючись що він нікуди не подінеться, починає потрохи товстіти, обростати ниттям та іншими непривабливими речами. Жаліється на нього подругам, що перестав дарувати квіти, запрошувати на побачення і т д. Ну а що ви хотіли? Перед ним вже не та дєвачка-канфєтачка, з якою він познайомився( Буває і навпаки, поки вона потіє в спортзалі по 3 години в день, читає тонни книжок, займається саморозвитком…. Він дивиться футбол і жере пончики. Спочатку він (вона) жаліється, поглядає в іншу сторону, а потім в один прекрасний момент каже, що втомився і йде….

 Неприємно, правда? Так от, таке трапляється не тільки між парами людей, а й парами влада-народ. В історії є чимало випадків, коли неспроможність влади довести свою політичну легітимність та ефективність призводили до обертання ідейного вектору народу на 180 градусів.

Звичайно, підняття мінімалки дещо полегшило життя, принаймні на тролейбус вже вистачає( але звичайні стандартно необхідні речі, такі як житло, автомобіль, щорічна нормальна відпустка тощо, залишаються для звичайного українця розкішшю, про яку годі й мріяти.

Владі варто було б задуматись, що штамп на виборчих бюлетенях ще нічого не вирішує, якщо не тримати себе в тонусі і не доводити, що вони – це саме ті, про кого ми мріяли все своє життя.

 
Картинки по запросу від демократії до авторитаризму 


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте